Eliminarea Apei din Pereți
Soluții profesionale pentru eliminarea umidității din pereți cu MariResine.
Apa, din diverse surse, infiltrată într-o construcție, poate produce daune și poate altera microclimatul interior. Acest fenomen se manifestă cu preponderență în zonele de racord ale pereților și ale pardoselilor de la parter (din lipsa unei hidroizolații corespunzătoare și/sau din lipsa unui strat de rupere a capilarității solului).
Eliminare a apei din pereții afectați de umezeală
În cazul pereților și planșeelor de beton armat de la terase, fenomenul poate apărea din cauza hidroizolației incorecte a planșeului sau/și din cauza unui sistem de scurgere incorect dimensionat și montat.
Pe lângă problemele vizibile (exfolierea tencuielilor de la interior și exterior, deteriorarea finisajelor de pardoseală), aceste fenomene pot avea ca efect și corodarea armăturilor din planșee, grinzi sau din stâlpi, care în timp pot afecta stabilitatea întregii clădiri.
Evaluarea situației
Este recomandat să beneficiați de serviciile unui proiectant sau constructor, care să înțeleagă cauza care a condus la apariția fenomenului și care să poată oferi soluții pentru remedierea acestuia. Indiferent de soluția propusă, evacuarea apei care este deja infiltrată în structura peretelui constituie punctul de pornire a întregii operațiuni.
Din nefericire, sunt foarte puține cazuri în care uscarea se poate face natural, de cele mai multe ori fiind nevoie de aplicarea unor substanțe (de asanare și/sau impermeabilizare) care să permită eliminarea apei din perete într-o perioada cât mai scurtă, pentru a putea finaliza reparațiile
Operațiunea trebuie supravegheată de un specialist care să verifice nivelul de umiditate, tipul de zidărie sau de beton afectat dar și cantitatea necesară de substanță de asanare/impermeabilizare pentru fiecare situație în parte.
Tratamentul
La ora actuală există mai multe tipuri de substanțe care permit închiderea porilor din materialul care alcătuiește elementul constructiv (perete, planșeu, etc) prin transformarea apei în cristale. Aceste substanțe penetrează materialul în prezența apei până la eliminarea totală a acesteia.
Pentru clădirile mai vechi, construite cu mortare din var sau cu alte sisteme tradiționale, există produse speciale care nu reacționează cu substanțele din structura pereților și care permit cristalizarea apei, respectiv eliminarea umidității.
Produsele se pot aplică sub formă de peliculă pe zonele afectate de umiditate sau se pot introduce în perete urmând că în timp, în prezența apei să elibereze substanță activă care să împiedice umezirea peretelui.
Tratamentul
În cazul clădirilor noi, gama de produse este sensibil mai mare, aplicarea substanțelor făcându-se fie sub formă de peliculă, fie prin injectare la joasă presiune. Efectul este același, cristalizarea apei din structura materialului și împiedicarea migrării acesteia către alte zone. Trebuie specificat că produsele respective pot acționa fie numai pentru a asana peretele (cristalizarea apei din structură) dar și prin crearea unei zone impermeabile, rezistentă la umiditate și chiar la alte substanțe chimice.
Un fenomen foarte des întâlnit este infiltrația prin capilaritate ascensională (apa care se ridică în pereți) datorită inexistenței hidroizolației sau al unui montaj defectuos al acesteia. Fenomenul poate apărea atât la pereții exteriori dar și la pereții de interior. Rezolvarea constă în introducerea unei substanțe care să rupă capilaritatea materialului în dreptul și sub nivelul pardoselii.
Este imperios necesar, verificarea gradului de umiditate al peretelui, planșeului și stabilirea cantității necesare de substanță pentru a obține rezultatul dorit.
Montajul începe prin execuția unor găuri în peretele afectat, la o distanță de aproximativ 10 cm față de pardoseală. Distanța dintre găuri va fi cuprinsă între 10 – 15 cm cu o înclinație de maxim 45 de grade în jos față de orizontală. Adâncimea trebuie să fie cu aproximativ 5 cm mai mică decât grosimea peretelui.
În găurile rezultate, după curățarea pulberii rămase, se introduc tuburile cu substanță care permite cristalizarea apei, respectiv uscarea peretelui. După uscarea peretelui, găurile se vor umple cu mortar de reparații și se va trece la operațiunile de finisare a peretelui.
Ce se utilizează
Ca echipament se recomandă: mănuși de cauciuc, ochelari de protecție, bluză cu mânecă lungă, mască de protecție, cască de protecție. Pentru un montaj ușor se recomandă: mașină de găurit, aspirator de praf, higrometru, debitmetru.